Με επικεφαλής την Άννα Νετρέμπκο, τη μεγαλύτερη σύγχρονη ντίβα της όπερας.

Μετά τις ματαιώσεις –λόγω πανδημίας– των φετινών παραγωγών της («Ριγολέττος» και «Τόσκα») στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Λυρική και ο διευθυντής της Γιώργος Κουμεντάκης χρωστούσαν στους λάτρεις της όπερας ένα μεγάλο δώρο. Και σίγουρα έκλεψαν την παράσταση, ανακοινώνοντας ένα λαμπερό γκαλά Βέρντι στο Παναθηναϊκό Στάδιο (10/7) με 4 καταξιωμένους διεθνώς λυρικούς τραγουδιστές και επικεφαλής τη μεγαλύτερη σήμερα ντίβα της όπερας Άννα Νετρέμπκο! Μαζί της θα εμφανιστούν ο σύζυγος και σταθερός παρτενέρ της, Αζέρος τενόρος Γιουσίφ Εϊβάζοφ, η εξαιρετική Γεωργιανή μεσόφωνος Αννίτα Ρατσβελισβίλι και ο πολυαγαπημένος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από το πρώτο ανέβασμα της «Αΐντας» στο Κάιρο, οι τέσσερις εκλεκτοί τραγουδιστές, που διακρίνονται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις τους στο βερντιανό ρεπερτόριο, θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες, ντουέτα, τρίο από τις όπερες «Αΐντα», «Τροβατόρε», «Οθέλλος», «Ριγολέττος», «Ντον Κάρλο», «Μάκβεθ» κ.ά. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ογκέν.

photo: Julian Hargreaves
photo: Julian Hargreaves

Η 49χρονη Νετρέμπκο αποτελεί ειδική περίπτωση υψιφώνου, που έχει φανατικούς οπαδούς και πολέμιους. Έχοντας ξεκινήσει από πιο ελαφρές περιοχές του σλαβικού ρεπερτορίου και του ρομαντικού μπελ-κάντο, εργάστηκε σκληρά, εξέλιξε θεαματικά την τεχνική και τη σκηνική της παρουσία, έκανε σωστές επιλογές ρεπερτορίου, προστάτευσε τη φωνή της, αξιοποιώντας τη σταδιακή ωρίμανση και τη μεγάλη έκτασή της για να αναλάβει λυρικοδραματικά βαρύτερες αναθέσεις ρόλων των Βέρντι, Βάγκνερ και Πουτσίνι. Εξαιρετικά δημοφιλής στην Κεντρική Ευρώπη, παραμένει απολύτως περιζήτητη στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ του πλανήτη, τα οποία της προσφέρουν γην και ύδωρ όχι μόνο για να ερμηνεύσει νέους ρόλους, αλλά και για να τραγουδήσει… ό,τι επιθυμεί.

Η Ρωσίδα σταρ έχει καταφέρει να τραβά αδιάλειπτα τα φώτα της δημοσιότητας μέσα από μια περίτεχνα ισορροπημένη προβολή επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ιδιωτικής ζωής. Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ έχει αναλάβει το ρόλο της παγκόσμιας πρέσβειρας της όπερας.
Για την επικείμενη εμφάνισή της στην Αθήνα δήλωσε: «Έχουμε φτιάξει ένα ωραίο και δύσκολο πρόγραμμα με εξαίρετους τραγουδιστές. Άλλωστε, η μουσική του Βέρντι είναι διαχρονική, όμορφη. Έχει τα πάντα: δύναμη, αγάπη, θυμό, τόσες όψεις. Ανυπομονώ να συναντήσω το ελληνικό κοινό στον υπέροχο χώρο του σταδίου».

photo: Dario Acosta
photo: Dario Acosta

Εξίσου μεγάλου διαμετρήματος καλλιτέχνις, η Ρατσβελισβίλι εντυπωσιάζει με μιαν εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου φωνή, αλλά και την επιβλητική και δυναμική σκηνική της παρουσία. Τούτη είναι η τρίτη συνεργασία της με τη Λυρική, μετά την τεράστια επιτυχία της ως Κάρμεν (το 2018 στο Ηρώδειο) και το εξαίσιο οπερατικό της ρεσιτάλ στη Ρωμαϊκή Αγορά (τον Ιούλιο του 2020). Θεωρούμενη από τον Ρικάρντο Μούτι ως «η καλύτερη βερντιανή μετζοσοπράνο της εποχής μας», εντυπωσίασε ως Άμνερις στη Μετροπόλιταν, απέναντι στην Αΐντα της Νετρέμπκο: το ηλεκτρισμένο ντουέτο τους αναμένεται να ξεσηκώσει το αθηναϊκό κοινό. Εξίσου αναμενόμενες οι ερμηνείες αριών βασικών ρόλων από τον «Ντον Κάρλο» (Έμπολι) & τον «Τροβατόρε» (Ατζουτσένα).

photo: Julian Hargreaves
photo: Julian Hargreaves

Δραματικός τενόρος με μεταλλικό, στεντόρειο ηχόχρωμα και με εμφανή την επίδραση της ιταλικής οπερατικής κουλτούρας, ο Εϊβάζοφ γίνεται ολοένα και πιο περιζήτητος στις διεθνείς σκηνές, συνεργαζόμενος σταθερά –αλλά όχι αποκλειστικά– με τη διάσημη σύζυγό του. Το ντουέτο Οθέλλου-Δυσδαιμόνας θα είναι από τα highlights του γκαλά.

photo: P. Katsimichas
photo: P. Katsimichas

Οι ερμηνείες του Καλαματιανού βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά σε σημαντικούς ρόλους του Βέρντι, όπως ο Ριγολέττος, ο Κόμης ντι Λούνα (από τον «Τροβατόρε») ή ο Ιάγος (από τον «Οθέλλο»), είναι από σειρά ετών γνωστές τόσο στο ελληνικό κοινό, με το οποίο διατηρεί μια εξαιρετικά ζεστή σχέση, όσο και σε σημαντικές λυρικές σκηνές του εξωτερικού. Tο χρώμα και η ισχύς της φωνής του αποτέλεσαν το διαβατήριο για την επιτυχημένη πορεία του.

Το γκαλά υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ. Με μεγάλες αποστάσεις και ανώτερη πληρότητα 10.000 θέσεων (μόλις το 1/5 της χωρητικότητας του Καλλιμάρμαρου), η Λυρική έχει σχεδιάσει ένα πολύ μελετημένο πλέγμα ενεργειών, προκειμένου να διασφαλισθεί η υγεία κοινού και καλλιτεχνών.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ Η ΑΝΝΑ ΝΕΤΡΕΜΠΚΟ…
…ξεκίνησε την καριέρα της ως μέλος του περίφημου θεάτρου «Μαριίνσκι» (πρώην Κίροφ) της Αγίας Πετρούπολης;
…έχει ήδη εμφανιστεί, νεότατη, τον Σεπτέμβριο του 1996 στο Ηρώδειο, σε συναυλία της Φιλαρμονικής του Ρότερνταμ υπό τον Γκέργκιεφ;
…έγινε διάσημη εν μία νυκτί για την ολόδροση ερμηνεία της ως Βιολέτα στη συναρπαστική «Τραβιάτα» του Βέρντι που σκηνοθέτησε ο Βίλι Ντέκερ (Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ, 2005);
…είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για τον αυτισμό, λόγω του μονάκριβου γιου της Τιάγκο, καρπού της σχέσης της με τον Ουρουγουανό μπασoβαρύτονο Έρβιν Σροτ;
..είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε θέματα οικογένειας, μόδας και φαγητού;

Συντάκτης: Ευτύχιος Δ. Χωριατάκης
Πηγή: www.athinorama.gr