Πώς τη «φοράμε», το μήνυμα που στέλνει.

Ο πολιτισμός αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας και της ταυτότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, το αεροδρόμιο είναι, πάνω από όλα, η πρώτη και η τελευταία εντύπωση που παίρνει μαζί του ο ταξιδιώτης από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την πόλη της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, το αεροδρόμιο φιλοξενεί τη «διαδραστική» φουστανέλα της Μαρίας Φραγκουδάκη, το “STAND FREE”, θέλοντας με αυτή την εικαστικά «επαναστατική» εγκατάσταση της καλλιτέχνιδος, να δηλώσει την συμμετοχή του στον εθνικό εορτασμό για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Το installation “STAND FREE” είναι τοποθετημένο στο επίπεδο 2 των αναχωρήσεων του Αερολιμένα, δίπλα στην έκθεση του Πολεμικού Μουσείου για το 1821. Αυτό σημαινει οτι δεν χρειάζεται κάποιος να ταξιδέψει για να τη δει, αρκεί να επισκεφτεί το αεροδρόμιο!

Δεν φυλάσσεται σε κάποια προθήκη για να περάσει φευγαλέα από τα μάτια μας. Eιναι τοποθετημένη σε έναν ολόσωμο καθρέφτη, στο ύψος του κορμού, υπάρχει μία συγκεκριμένη θέση που μπορούμε να σταθούμε και κοιτώντας το είδωλό μας να αισθανθούμε οτι φοράμε τη φουστανέλα. Παράλληλα ακούμε το μήνυμα της εικαστικού Μαρίας Φραγκουδάκη, που δεν είναι αλλο από την ελευθερία.

Μεσω QR code το μήνυμα στο αεροδρόμιο

Με το ηχογραφημένο μήνυμα που συνοδεύει διαδικτυακά -μέσω QR code- το installation, ο θεατής μένει με τον εαυτό του και τη σκέψη του και μπαίνει εικαστικά σε έναν εσωτερικό διάλογο που τον παρηγορεί ή τον προβληματίζει. Έτσι ολοκληρώνεται οπτικά, αλλά και ακουστικά, το διαδραστικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Το μήνυμα της φουστανέλας

Σε (ανα)γνωρίζω από την όψη.
Ξέρω ποιός είσαι· μοιραζόμαστε την ίδια πνοή.
Στέκεσαι εδώ πρόγονος και απόγονος·
200 πτυχές μπροστά· 200 πτυχές πίσω.
Στέκεσαι εδώ. Μια αντανάκλαση αρκεί για να υπάρχεις.
200 χρόνια μετά. Πώς βιώνεις την Ελευθερία;
Η αντανάκλαση σε ταξιδεύει νοερά στο τότε.
Αναγνωρίζεις την Ελευθερία στη διαδρομή.
Μια διαδρομή που μας δοκιμάζει.
Μας καλεί να σταθούμε όρθιοι.
Δοκιμάζει τις αντοχές μας.
Πάρε μια ανάσα και στάσου Ελεύθερος.
Στάσου Ελεύθερος όπου κι αν είσαι.
Μήπως η Ελευθερία υπάρχει στη στιγμή;
Μήπως είναι η στιγμή;
Στέκεσαι εδώ στο σήμερα.
Στέκεσαι μόνος.
Δεν είσαι μόνος.
Μαζί σου το χτες και το αύριο.
Στέκεσαι εδώ.
Λίγο πιό ψηλά από το χώμα.

H εγκατάσταση STAND FREE (ή μία Φουστανέλα), θα φιλοξενείται στον χώρο του αεροδρομίου της Αθήνας μέχρι τον Οκτώβριο.