100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Ένας αιώνας στον οποίον γεννήθηκαν και έδρασαν στην κοιτίδα του πολιτισμού κι άλλες πολύ μεγάλες της υποκριτικής τέχνης. Μπόρεσε, όμως, κάποια να πλησιάσει τις διεθνείς διακρίσεις της Μελίνας;

Καμία άλλη ελληνίδα ηθοποιός δεν ήταν ποτέ υποψήφια για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου. Μόνο η Μελίνα. Για την ερμηνεία της στο «Ποτέ την Κυριακή» (1960) του Ζυλ Ντασέν.

 

svg%3E

Καμία άλλη δεν κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών. Μόνο η Μελίνα. Επίσης για την ερμηνεία της στο «Ποτέ την Κυριακή» (1960) του Ζυλ Ντασέν.

svg%3E

Καμία άλλη δεν τιμήθηκε με Χρυσή Πλάκα στα Βραβεία Ντονατέλο, τα ιταλικά αντίστοιχα των Όσκαρ.

svg%3E

Καμία άλλη δεν ήταν υποψήφια για Βραβείο Τόνυ, το σημαντικότερο θεατρικό βραβείο στις ΗΠΑ. Μόνο η Μελίνα. Για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ «Αγαπημένη Ίλυα» (θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή»), που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ την περίοδο 1967-1968.

svg%3E

Καμία άλλη δεν ήταν δύο φορές υποψήφια για το βρετανικό Όσκαρ. Μόνο η Μελίνα. Για την ερμηνεία της, εκτός από το «Ποτέ την Κυριακή», και στη «Φαίδρα» (1962) του Ζυλ Ντασέν.

svg%3E

 
 

Καμία άλλη δεν ήταν τρεις φορές υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Μόνο η Μελίνα. Για την ερμηνεία της, εκτός από τη «Φαίδρα», στο «Τοπ Καπί» (1964) και την «Υπόσχεση την Αυγή» (1970). Πάντα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του άντρα της ζωής της, Ζυλ Ντασέν.

svg%3Esvg%3Esvg%3E

Εν ολίγοις, η Μελίνα είναι η διασημότερη ελληνίδα ηθοποιός όλων των εποχών στον κόσμο!

Υποσημειώσεις:

1. Η Κατίνα Παξινού ήταν υποψήφια και είχε κερδίσει το Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου. (Για την ερμηνεία της στην ταινία «Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα» (1943) του Σαμ Γουντ.)

2. Η Έλλη Λαμπέτη ήταν υποψήφια μία φορά στην καριέρα της για το βρετανικό Όσκαρ. (Για την ερμηνεία της στην ταινία «Το Τελευταίο Ψέμα» (1957) του Μιχάλη Κακογιάννη.)

 

Συντάκτης: Στέλιος Κοντέας
Πηγή: www.monopoli.gr