Την ίδια αγωνία μοιράζονται οι θεατρόφιλοι και οι θεατρίνοι: να ξανακούσουν το τρίτο κουδούνι στις αίθουσες του θεάτρου. Πάντως, ακόμα κι αν μπούμε σε μια κάποια «κανονικότητα», ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, αφού τα πάντα είναι ρευστά. «Με ανάμεικτα συναισθήματα σας καλωσορίζω στην πρώτη, μεταπολεμικά, χειμερινή σεζόν, όπου κανένας δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτα», έγραφε ο Δημήτρης Τάρλοου στο σημείωμα αναγγελίας της πρώτης διαδικτυακής πρεμιέρας του θεάτρου Πορεία για τη νέα θεατρική σεζόν.

«The City Talks Back» στη Στέγη
«The City Talks Back» στη Στέγη

Το πρώτο ωστόσο θέατρο που μας ενημέρωσε, μετά την καραντίνα, για τη δημιουργία web και audio έργων για τη σεζόν 2020-2021 είναι το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη δεν σταματά να σχεδιάζει και να έχει το βλέμμα στραμένο στο μέλλον. Ζυγίζοντας τις καταστάσεις σε σχέση με το ξέσπασμα της πανδημίας κινήθηκε γρήγορα και εγκαινίασε τον Μάρτιο του 2020 την πλατφόρμα «Το Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι», μέσα από την οποία φίλοι του θεάτρου απέκτησαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κινηματογραφημένες παραστάσεις από το αρχείο του μέσω διαδικτύου, αλλά και παραστάσεις της σεζόν 2019-20 («Έντμοντ», «Χωρίς οικογένεια», «Μια μέρα χωρίς») που βιντεοσκοπήθηκαν ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό, καθώς και παραστάσεις που δεν πρόλαβαν λόγω συνθηκών να παρουσιαστούν στη σκηνή και ανέβηκαν κατευθείαν στο διαδίκτυο. Μέσα από την εμπειρία αυτή η Μαριάννα Κάλμπαρη και οι συνεργάτες της είδαν ότι αξίζει να επενδύσουν σε υψηλότερης ποιότητας –και κόστους– κινηματογράφηση των παραστάσεων.

Έτσι, το Θέατρο Τέχνης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες παράλληλα με το ρεπερτόριο που θα φιλοξενείται στο Θέατρο της Οδού Φρυνίχου και το Υπόγειο θεσπίζει ένα νέο είδος δραματουργίας, τα audio και web έργα. Τα audio έργα προορίζονται για ψηφιακή παρουσίαση μόνο μέσω ήχου και στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν από τα ραδιοφωνικά. Τα web έργα προορίζονται ειδικά για ψηφιακή παρουσίαση με εικόνα και ήχο και μπορεί να είναι πρωτότυπα ή διασκευασμένα. Το ψηφιακό ρεπερτόριο του Τέχνης θα αποτελείται φέτος από ένα audio έργο και ένα web έργο, τα οποία θα διατίθενται από την πλατφόρμα του θεάτρου με χαμηλό αντίτιμο. Το «Αυτοί που κοιτούν» είναι audio έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου και θα παρουσιαστεί με τον ίδιο και τους Μιχάλη Συριόπουλο και Σωτήρη Τσακομίδη (προγραμματισμένο να ανέβει και να διατίθεται σε podcast από τις 31/10) και το «Πυραμίδες» είναι web έργο του Ανδρέα Φλουράκη (προγραμματισμένο να ανέβει και να διατίθεται στην πλατφόρμα από τις 21/11).

«Traces of Αntigone»
«Traces of Αntigone»

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας καλεί να γνωρίσουμε μια σειρά κειμένων, περφόρμανς, ζωντανές εκπομπές κι οπτικοακουστικά έργα, που αποτελούν το απαύγασμα μιας διαδικασίας, που έφερε κοντά αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, ακτιβιστές, καλλιτέχνες και ανθρωπολόγους, οι οποίοι εξερεύνησαν τις ηχοποιητικές διαστάσεις της σημερινής Αθήνας. Τα καλλιτεχνικά έργα που προέκυψαν θα τα δείτε στον ιστότοπο backtalks.city έως 6 Οκτωβρίου. Τα έργα που κάνουν πρεμιέρα στο «The City Talks Back» είναι τα: «Lovesong Revolution» της Urok Shirhan (1/10), «Priestess of disgrace, you bring joy into my life» της Mercedes Azpilicueta με την Αγγελική Τζωρτζακάκη και τη Μαρία Σιδέρη (2/10), «Infrastructures for Voice» των John Bingham-Hall και Φανής Κωστούρου (3/10 διαθέσιμο μόνο την ώρα του 24ωρου live), «Becoming the City» από το Φόρουμ Συριακής και Ελληνικής Νεολαίας 6/10).

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, από τις πρώτες Ελληνίδες σκηνοθέτιδες που συνέδεσε το digital με τη θεατρική δημιουργία θα παρουσιάσει την ψηφιακή παράσταση «Traces of Αntigone» απευθείας από το φεστιβάλ RomaEuropa 2020, στις 21/10 κι όπως μαθαίνουμε θα ενώσει το φυσικό κοινό με το ψηφιακό μέσω της δημιουργίας ενός νέου φορμάτ. Αξίζει να γνωρίζετε πως η παράσταση της έχει προταθεί για το βραβείο κριτικών της τη Ιταλίας.

«Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του» ανεβαίνει διαδικτυακά από την Περιφέρεια Αττικής
«Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του» ανεβαίνει διαδικτυακά από την Περιφέρεια Αττικής

Άλλο ένα πρωτότυπο έργο που θα δούμε online είναι το «Μελίνα στοπ καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα»: Πρόκειται για ένα θεατρικό homage του Μ. Καρατζογιάννη που αποτελείται από δεκατρείς ασπρόμαυρες εικόνες και ισάριθμες αφηγήσεις για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη, 100 χρόνια από τη γέννησή της. Πρωταγωνιστούν οι βραβευθείσες με το θεατρικό βραβείο Μερκούρη: Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, Έλενα Μαυρίδου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Λένα Δροσάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ιωάννα Παππά, Ανθή Ευστρατιάδου και Ιωάννα Κολλιοπούλου. Η παράσταση, προγραμματίζεται να παρουσιαστεί ζωντανά στη σκηνή Κοτοπούλη – Rex του Εθνικού Θεάτρου, στις 18/10, ημέρα γενεθλίων της Μελίνας Μερκούρη, καθώς και διαδικτυακά.

Σε ζωντανή μετάδοση θα δούμε μέχρι τις 4/11 και, τις παραστάσεις που στηρίζει η Περιφέρεια Αττικής υπό την επιμέλεια της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Ε. Δουνδουλάκη και του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου αρμόδιου για θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις Χ. Ρώμα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση τις εκδηλώσεις πατώντας το σύνδεσμο εδώ.

 Πηγή: www.athinorama.gr