Ο κορονοϊός ανάγκασε πολλά μπλοκμπάστερ, όπως το «No Time to Die» (Απρίλιος 2021) και το «Dune» (Οκτώβριος 2021), να μεταφερθούν για την επόμενη χρονιά, αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν υπάρχουν αρκετά must-sees που έρχονται προσεχώς στους κινηματογράφους. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά…

 

Netflix εν οσκαρική δράσει

Η κορυφαία streaming πλατφόρμα θέλει και φέτος να δώσει ηχηρό «παρών» στη βραδιά απονομής των Όσκαρ, έτσι, για όσο εφαρμόζεται ο κανονισμός της Ακαδημίας που θέλει τις εν δυνάμει υποψήφιες ταινίες να παίζονται πρώτα στα σινεμά, το Netflix θα… συμμορφώνεται, αλλά με τους δικούς του όρους (μικρό χρονικό «παράθυρο» κυκλοφορίας, καμιά αναφορά σε εισπράξεις). Επομένως, χωρίς να είναι ακόμα γνωστές οι ημερομηνίες κυκλοφορίας των παρακάτω φιλμ στους ελληνικούς κινηματογράφους, τέσσερις –μετά τη «Δίκη των 7 του Σικάγου»– είναι οι παραγωγές που εκτός απροόπτου θα δούμε στη μεγάλη οθόνη.

 

Αυτή που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα το ασπρόμαυρο «Mank» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Ο οσκαρικός Γκάρι Όλντμαν πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Χέρμαν Μάνκιεβιτς, του συν-σεναριογράφου του αριστουργηματικού «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Γουέλς. Η υπόθεση τοποθετείται τη δεκαετία του ’30, όταν ο Μάνκιεβιτς προσπαθούσε να βάλει σε τάξη τη χαοτική προσωπική ζωή του, την ίδια ώρα που έμελλε να υπογράψει μία από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Το Netflix, όμως, έχει ακόμα ένα δυνατό χαρτί στα χέρια του και ακούει στο όνομα «Hillbilly Elegy». Το βασισμένο σε αληθινή ιστορία δράμα, θέλει τον έμπειρο Ρον Χάουαρντ («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος») να σκηνοθετεί τις Γκλεν Γκλόουζ και Έιμι Άνταμς στους ρόλους μιας μητέρας και της κόρης της, αντίστοιχα, οι οποίες καλούνται να ισορροπήσουν τις συναισθηματικά θυελλώδεις ζωές τους ενώ έχουν αναλάβει την ανατροφή ενός αγοριού.

«The Prom»
«The Prom»

Έπειτα υπάρχει και το λουσάτο μιούζικαλ «The Prom», στο οποίο ο τηλεοπτικά πολυγραφότατος Ράιαν Μέρφι («American Horror Story») αναλαμβάνει να «χαλιναγωγήσει» τις Νικόλ Κίντμαν και Μέριλ Στριπ, οι οποίες ενσαρκώνουν δύο σταρ του θεάτρου με τεράστιους εγωισμούς. Οι δυο τους θα αναγκαστούν να συμφιλιωθούν όταν κληθούν να στηρίξουν ψυχολογικά μια έφηβη από την Ιντιάνα που θέλει να πάει με τη φιλενάδα της στο χορό του λυκείου.

Φιλοδοξίες για ακαδημαϊκές βραβεύσεις έχει φυσικά και το sci-fi δράμα του Τζορτζ Κλούνεϊ «Midnight Sky», στο οποίο ο γνωστός σταρ βρίσκεται μπροστά και πίσω από την κάμερα, προσπαθώντας, ως μοναχικός επιστήμονας, να εμποδίσει μια ομάδα αστροναυτών να επιστρέψει στην απειλούμενη με ολοκληρωτική καταστροφή Γη.

Wonder Woman, Άλεν και Ζεμέκις

«The Witches»
«The Witches»

Ο οσκαρικός σκηνοθέτης του «Φόρεστ Γκαμπ» Ρόμπερτ Ζεμέκις βρίσκεται πίσω από το ριμέικ «The Witches», το οποίο μπορεί στο εξωτερικό να κάνει πρεμιέρα στο HBO Max, στην Ελλάδα, όμως, θα το απολαύσουμε εκτός απροόπτου στα σινεμά (26/11). Η ταινία, με τους Αν Χάθαγουεϊ, Οκτάβια Σπένσερ και Στάνλεϊ Τούτσι στους κεντρικούς ρόλους, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ, το οποίο μετέφερε το 1990 στη μεγάλη οθόνη ο σπουδαίος Νίκολας Ρεγκ.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται… συνωστισμός σημαντικών τίτλων, με το υπερηρωικό σίκουελ «Wonder Woman 1984» (Πάτι Τζένκινς) να κυκλοφορεί εκτός απροόπτου στις 24/12 ύστερα από δύο αναβολές. Η Γκαλ Γκαντότ φορά ξανά τη σούπερ στολή της και καλείται να αντιμετωπίσει την αδίστακτη Cheetah της Κρίστεν Γουίγκ. Την ίδια περίοδο περιμένουμε την ξέφρενη περιπέτεια «Free Guy» (Σον Λέβι), με τον Ράιαν Ρέινολντς να ανακαλύπτει ότι ζει σε ένα βίαιο open-world παιχνίδι, μια μείξη των «Grand Theft Auto» και «Fortnite», όπου οι κλοπές, οι δολοφονικές επιθέσεις και τα κυνηγητά με γρήγορα αυτοκίνητα αποτελούν ρουτίνα.

 

Την τελευταία μέρα του χρόνου ο 84χρονος Γούντι Άλεν «διοργανώνει» το «Φεστιβάλ του Ρίφκιν» που διαδραματίζεται στην ισπανική πόλη Σαν Σεμπαστιάν, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του κοσμοπολίτικου φεστιβάλ κινηματογράφου της πόλης. Εκεί ταξιδεύουν οι πρωταγωνιστές Γουάλας Σον και Τζίνα Γκέρσον, οι οποίοι ενσαρκώνουν ένα παντρεμένο ζευγάρι Αμερικανών που μαγεύεται από την αύρα του φεστιβάλ και τη γοητεία της πόλης, μέχρις ότου εκείνη συνάψει παράνομη σχέση με έναν Γάλλο σκηνοθέτη (Λουί Γκαρέλ) και εκείνος ερωτευτεί μια κάτοικο της περιοχής (Έλενα Ανάγια).

 

Συντάκτης: Γιάννης Καντέας-Παπαδόπουλος
Πηγή: www.athinorama.gr