…Και πού θα τις δείτε ανά την Ελλάδα;

Σχεδόν 20 παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου βγαίνουν σε περιοδεία αυτό το καλοκαίρι ως ένα δυνατό αντανακλαστικό στον κλειστό πολιτισμό του χειμώνα που πέρασε. Η μαζική εκκίνηση γίνεται στα τέλη του Ιουνίου με δώδεκα νέες παραγωγές – κάποιες από τις οποίες θα περάσουν και από το Φεστιβάλ Επιδαύρου κατά την καλοκαιρινή τους περιπέτεια από τόπο σε τόπο. Κωμωδίες, τραγωδίες, νέες ελληνικές δραματουργίες αλλά και έργα που συστήνονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό συμπληρώνουν το περιοδεύον ρεπερτόριο, φέρνοντας σε πόλεις της περιφέρειας αλλά και σε πολλές πιάτσες της Αθήνας, πρωταγωνιστές και δημιουργούς πρώτης γραμμής.

Σε αυτές προστίθενται και παραστάσεις που παρουσιάστηκαν υπό δυσχερείς συνθήκες πέρυσι και αναθεωρημένες επαναλαμβάνονται φέτος καθώς και παραγωγές που (προ πανδημίας) γνώρισαν μεγάλη αποδοχή.

«Νυφικό κρεβάτι», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα

svg%3EΕίκοσι χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα, ο Αλέξανδρος Ρήγας καταπιάνεται και πάλι με το έργο του Γιαν Ντε Χάρτονγκ: Την αγέραστη αισθηματική κωμωδία που παρακολουθεί το love story ενός ζευγαριού από την γνωριμία και την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι και το τέλος της ζωής τους, με κέντρο πάντα το συζυγικό κρεβάτι.
Στην παράσταση του 2000 πρωταγωνιστούσαν ο Νίκος Σεργιανόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου ενώ στο τωρινό ανέβασμα θα δούμε τους Ορέστη Τζιόβα και Πηνελόπη Αναστασοπούλου.
Πρεμιέρα 22 Ιουνίου, Πειραιάς
Επόμενοι σταθμοί: 23 Ιουνίου, Πετρούπολη, 30 Ιουνίου – Ηλιούπολη, 6 Ιουλίου – Παπάγου, 7 Ιουλίου- Νίκαια, 8 Ιουλίου – Γέρακας, 11 Ιουλίου – Λαμία, 12 Ιουλίου – Κοζάνη, 13 Ιουλίου – Τρίκαλα, 15 Ιουλίου – Κατερίνη, 16 Ιουλίου – Κομοτηνή, 17 Ιουλίου – Αλεξανδρούπολη, 18 Ιουλίου – Ορεστιάδα, 19 Ιουλίου – Ξάνθη, 21 Ιουλίου – Καβάλα.

«Οθέλλος», σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη – Μανώλη Δούνιαsvg%3E

Την εγνωσμένη αγάπη του για τον Σαίξπηρ διατυπώνει για μια ακόμα φορά ο Αιμίλιος Χειλάκης. Πάντα σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Μανώλη Δούνια και στέφοντας πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο, προσεγγίζει την διάσημη τραγωδία της ζήλιας. Σε σκηνοθεσία του Διονύση Καψάλη και σε πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, ο «Οθέλλος», ο γενναίος Μαυριτανός πολεμιστής ζει τον παράφορο έρωτα του για την νεαρή Δυσδαιμόνα αψηφώντας τις κοινωνικές αντιδράσεις. Το τίμημα, ωστόσο, θα είναι ολέθριο. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εκτός από τον Γιάννη Μπέζο, θα δούμε τον ίδιο τον σκηνοθέτη στο ρόλο του δολοπλόκου Ιάγου την Μυρτώ Αλικάκη ως Αιμιλία, τον Κώστα Κορωναίο ως Βραβάνριο, Κάσσιο τον Αλέξανδρο Βάρθη, Δυσδαιμόνα τη Μάιρα Γραβάνη. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Κρις Ραντάνοφ, Μανώλης Δούνιας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Νίκος Τσιμάρας.
Πρεμιέρα: 24 – 25 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων Βύρωνα
Επόμενοι σταθμοί περιοδείας: 29 & 30 Ιουνίου – Πάτρα, 2&3 Ιουλίου – Κέρκυρα, 5, 6 &7 Ιουλίου – Θεσσαλονίκη, 10 Ιουλίου – Τρίκαλα, 12 Ιουλίου – Πειραιάς, 13 & 14 Ιουλίου – Παπάγου, 19 & 20 Ιουλίου – Λάρισα, 21 Ιουλίου Πετρούπολη, 22 Ιουλίου Αίγιο Αχαϊας, 23 Ιουλίου – Ηλεία

«Φαίδρα», σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

svg%3EΟ μύθος της φλεγόμενης «Φαίδρας» ζωντανεύει κάτω από μια ιδιαίτερη σκηνική́ σύνθεση από́ τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής και ευρωπαϊκής γραμματείας: Τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τη «Φαίδρα» του Ρακίνα στη μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Ο Μάνος Καρατζογιάννης σκηνοθετεί για τον «άνθρωπο που είχε δικαίωμα να ζήσει τα πάθη του και να καεί μέσα σε αυτά», φέρνοντας επί σκηνής την ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου στον ρόλο της θεάς Αφροδίτης, τη Μίνα Αδαμάκη στον ρόλο της Τροφού, τη Ραφίκα Σαουίς, με διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό της στον ρόλο της Φαίδρας. Μαζί τους ο Σπύρος Περδίου ως Θησέας και ο Δημήτρης Τσίκλης, στον ρόλο του Ιππόλυτου. Ο Δημήτρης Μαραμής συνθέτει την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.
Πρεμιέρα: 26 Ιουνίου, Πετρούπολη
Επόμενοι σταθμοί: 2 Ιουλίου – Παπάγου, 7 Ιουλίου – Χαλάνδρι, 28 Ιουλίου – Θέατρο Βράχων

«Λουκής Λάρας», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβαννίδη

svg%3EΤο γνωστότερο λογοτεχνικό έργο του Δημήτριου Βικέλα που ακροβατεί ανάμεσα στην ηθογραφία και την ιστορική καταγραφή γίνεται υλικό ενός μονολόγου σε παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το έργο αφηγείται την περιπέτεια ενός νεαρού Σμυρνιού, γιου εμπόρου, που καταφεύγει με την οικογένεια του στη Χίο, όταν ξεσπάει η Ελληνική Επανάσταση. Ο Λάρας δεν συμμετέχει ενεργά στον αγώνα, αλλά η ζωή του σημαδεύεται από αυτόν καθοριστικά. Στο ρόλο του «Λουκή», του αντι-ήρωα του Βικέλα – ενός έργου που θεωρείται πως έδωσε νέα πνοή στην νεοελληνική πεζογραφία – θα δούμε το Μανώλη Μαυροματάκη. Ο ηθοποιός διασκευάζει το έργο σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη του, Λευτέρη Γιοβαννίδη. Η μουσική είναι του Θοδωρή Οικονόμου.
Πρεμιέρα 28 Ιουνίου – Ηλιούπολη
Επόμενοι σταθμοί: 3 Ιουλίου – Παπάγου, 6 Ιουλίου – Ελευσίνα, 7 Αυγούστου – Τήνος, 19&20 Αυγούστου – Σύρος, 10 Σεπτεμβρίου – Αττικό Άλσος, 20 Σεπτεμβρίου – Νέα Σμύρνη

«Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη», σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

svg%3EΗ ανοιχτή συζήτηση για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση ενεργοποιεί συγγραφικά και πάλι τον Λάκη Λαζόπουλο που επιστρέφει μ’ ένα βιογραφικό σατιρικό δράμα για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Ο Λαζόπουλος φαντάζεται μια μάζωξη στον Κάτω Κόσμο με όλα τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην διαδρομή αυτής της αμφιλεγόμενης ηρωϊκής φυσιογνωμίας: Ο γραμματικός και βιογράφος του Δημήτρης, η μάνα του Ζωή, η γυναίκα του Γκόλφω, η σύντροφός του Μαριώ. Όλοι τους – μαζί με πρόσωπα από τον σύγχρονο δημόσιο βίο – μιλούν για το μύθο του Καραϊσκάκη, τον βίαιο, ατίθασο, αθυρόστομο και ιδιοφυή στο πεδίο των μαχών. Ο Λάκης Λαζόπουλος πρωταγωνιστεί υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Επί σκηνής, η Λένα Ουζουνίδου και ο Σπύρος Γραμμένος – ο οποίος υπογράφει και ένα απροσδόκητο rap soundtrack για την παράσταση.
Πρεμιέρα 29 Ιουνίου
Επόμενοι σταθμοί: 29, 30 Ιουνίου & 1, 2 Ιουλίου Θέατρο Κήπου Θεσσαλονίκης 4&5 Ιουλίου – Καβάλα,6 Ιουλίου – Σέρρες, 7 Ιουλίου – Κιλκίς, 8 Ιουλίου Αλεξανδρούπολη, 9 Ιουλίου – Κομοτηνή, 10 Ιουλίου – Συκιές, 12 Ιουλίου – Ξάνθη, 13 Ιουλίου – Γιαννιτσά, 14 Ιουλίου – Βέροια, 15 Ιουλίου – Κοζάνη 16&17 Ιουλίου – Κέρκυρα, 18 Ιουλίου – Πρέβεζα, 20 Ιουλίου – Ιωάννινα.

«Κάποτε στο Βόσπορο», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου

svg%3E
Ο συγγραφέας Άκης Δήμου επιστρέφει με μια νέα δραματουργία πάνω στον διωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, στα μέσα της δεκαετίας του ’50. Μια από τις πιο δραματικές σελίδες του σύγχρονου ελληνισμού ζωντανεύει 65 χρόνια μετά: Ιστορίες ανθρώπων που είδαν τη ζωή τους να διαλύεται όταν οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να στοχοποιούν τους Έλληνες της Πόλης. Ο πολιτισμός της εποχής αναβιώνει σε μια μουσικοθεατρική παράσταση την σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η Σοφία Σπυράτου και τη μουσική επιμέλεια έχει ο Νίκος Κηπουργός. Στους βασικούς ρόλους θα δούμε τους Αντώνη Καφετζόπουλο, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Θεοφανία Παπαθωμά, Ρένο Ρώτα, Δημήτρη Πιατά, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Νεφέλη Κουλούρη, Ντίνος Σπυρόπουλος, Χλόη Μάντζαρη.
Πρεμιέρα: 1η Ιουλίου – Πετρούπολη
Επόμενοι σταθμοί: 2 Ιουλίου- Άρτα, Ιουλίου – Ιωάννινα, 14 Ιουλίου – Βόλος, 15 Ιουλίου – Κιλκίς, 16 Ιουλίου – Γιαννιτσά, 17 Ιουλίου – Κομοτηνή, 18 Ιουλίου – Αλεξανδρούπολη, 19 &20 Ιουλίου – Θεσσαλονίκη, 21 Ιουλίου – Πιερρία, 22 Ιουλίου – ‘Εδεσσα, 23 Ιουλίου – Κασσάνδρα, 24 Ιουλίου – Μουδανιά , 25 Ιουλίου – Δελφοί.

«Οι μπαμπούλες», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη

svg%3E
Η κωμωδία παρεξηγήσεων του Ισπανού συγγραφέα και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Μαδρίτης Αλφρέντο Σανθόλ ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον σκηνοθέτη Νικορέστη Χανιωτάκη. Το έργο παρακολουθεί τους καβγάδες δύο αδελφών για το πατρικό σπίτι που κληρονόμησαν, ένα χώρο γεμάτο αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία, αλλά με ένα μειονέκτημα: Από μπροστά του περνά η εθνική οδός! Πρωταγωνιστούν οι Ελένη Βαΐτσου, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Μακαλιάς, Σοφία Μανωλάκου, Γιώργος Χρανιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη.
Πρεμιέρα 1η Ιουλίου, Νίκαια
Επόμενοι σταθμοί : 2 Ιουλίου – Ηλιούπολη, 5 Ιουλίου – Βόλος, 6 Ιουλίου – Καρδίτσα, 7 Ιουλίου – Τρίκαλα , 8 Ιουλίου – Καστοριά, 9 Ιουλίου – Ιωάννινα, 10 Ιουλίου – Λάρισα, 12 Ιουλίου Παπάγου, 14&15 Ιουλίου – Θεσσαλονίκη

«Ιφιγένεια η εν Ταύροις», σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη

svg%3EΤο ντεμπούτο του στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου δοκιμάζει σκηνοθετικά ο Γιώργος Νανούρης. Έχοντας πρόσφατη την ενασχόληση του με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή καταπιάνεται με μια από τις λιγότερο προβεβλημένες τραγωδίες του Ευριπίδη για την μοίρα των τελευταίων της γενιάς των Ατρειδών, της Ιφιγένειας και του Ορέστη που αναπάντεχα συναντώνται στη βαρβαρική γη της Ταυρίδας. Το μεγαλείο της αδερφικής αγάπης, όπως το αφηγούνται οι Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλης Σαράντης, Νίκος Ψαρράς, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κίττυ Παϊταζόγλου. Στο ρόλο της θεάς Αθηνάς η Χάρις Αλεξίου. Η μουσική είναι του Άγγελου Τριανταφύλλου.
Πρεμιέρα 2-4 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Eπόμενοι σταθμοί:  12 Ιουλίου – Βύρωνας, 14 Ιουλίου – Πετρούπολη (οι υπόλοιποι σταθμοί θα ανακοινωθούν)

«Προμηθέας δεσμώτης», σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη

svg%3EΗ προγραμματισμένη από πέρυσι τραγωδία του Αισχύλου υπό το βλέμμα του Άρη Μπινιάρη βρίσκει το δρόμο της για την σκηνή. Έχοντας εξασφαλίσει ως παραγωγό το Θέατρο Πορεία (στην πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο), ο ασκημένος στην αρχαία τραγωδία Μπινιάρης καταπιάνεται μ’ ένα έργο-ωδή στην ανελέητη εξουσία. Το δράμα του αλυσοδεμένου Προμηθέα στις παρυφές του Καυκάσου, ως αιώνια τιμωρία και θέλημα του Δία, προσεγγίζεται από τη σκηνοθεσία ως θεατρικό και μουσικό γεγονός – ακολουθώντας δηλαδή τον γνωστό τρόπο που ο Άρης Μπινιάρης παρακολουθεί το υλικό της αρχαίας τραγωδίας. Στον επώνυμο ρόλο εμφανίζεται ο Γιάννης Στάνκογλου περιστοιχισμένος από τους Αλέκο Συσσοβίτη, Ηρώ Μπέζου, Ιωάννη Παπαζήση, Άρη Μπινιάρη, Κωνσταντίνο Γεωργαλή, Δαυίδ Μαλτέζε. Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα.
Πρεμιέρα 4 Ιουλίου
Eπόμενοι σταθμοί: 4, 5, 6 Ιουλίου: Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, 7 Ιουλίου Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη 9 Ιουλίου, Ιεράπετρα, 11, 12 Ιουλίου – Ηράκλειο, Θέατρο Καζαντζάκης, 20, 21 Ιουλίου – Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 22 Ιουλίου – Αλεξανδρούπολη, Θέατρο Αλτιναλμάνζη 24 Ιουλίου- Ιωάννινα, Θέατρο Ε.Η.Μ – Φρόντζου, 27, 28 Ιουλίου Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους, 29 Ιουλίου – Βόλος , Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας, 30 Ιουλίου – Λάρισα, Θέατρο Αλκαζάρ, 31 Ιουλίου: Δελφοί, Θέατρο Φρύνιχος

«Οι πεταλούδες πετούν ελεύθερες», σε σκηνοθεσία Ρέϊνας Εσκενάζυsvg%3E

Νέα Υόρκη 1960: Ο Ντον, ένας τυφλός νεαρός ‘αποδρά’ από το αυταρχικό περιβάλλον όπου ζει με την μητέρα του και αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρο του και να γίνει μουσικός. Σ’ αυτή τη διαδρομή, συναντά και τον έρωτα – στο πρόσωπο μιας όμορφης ανερχόμενης ηθοποιού. Τα δεδομένα, ωστόσο αλλάζουν, όταν στο προσκήνιο εμφανίζεται ξανά η μητέρα του. Το έργο του Λέοναρντ Γκερς που πρωτοπαρουσιάστηκε στην αμερικανική σκηνή όταντο κίνημα των Hippies ήταν στο απώγειο του είναι μια τρυφερή, ερωτική ιστορία που δεν της λείπει το χιούμορ στο δρόμο για μια νέα εποχή. Πρωταγωνιστούν οι Πέμη Ζούνη, Αναστάσης Ροιλός, Εριέττα Μανούρη και Κωνσταντίνος Ελματζίογλου. Το τραγούδι της παράστασης γράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης. Η παράσταση θα ανέβει σε πρώτη φάση στην Ταράτσα του Θεάτρου Λαμπέτη και θα συνεχίσει με περιοδεία εντός κι εκτός Αττικής.
Πρεμιέρα: 7 Ιουλίου, Μαρκόπουλο
Επόμενοι σταθμοί: 8 Ιουλίου – Παπάγου, 13 Ιουλίου – Πετρούπολη, 15 Ιουλίου Νίκαια, 16 Ιουλίου – Χαλκίδα, 18 Ιουλίου – Βριλήσσια, 19 Ιουλίου – Ηλιούπολη, 20 Ιουλίου – Γέρακας, 21 Ιουλίου – Βύρωνας, 22 Ιουλίου – Βεάκειο, 26 Ιουλίου – Τρίκαλα, 27 Ιουλίου – Βόλος 28&29 Ιουλίου Θεσσαλονίκη

«Η παγίδα», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια

svg%3EΣτο διάσημο αστυνομικό έργο του Ρομπέρ Τομά καταφεύγει ο Πέτρος Ζούλιας. Η παράσταση που είχε προγραμματιστεί να παιχτεί τον περασμένο χειμώνα (αλλά τα θέατρα παρέμειναν κλειστά εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων) θα κάνει καλοκαιρινή καριέρα – με μικρές αλλαγές στη διανομή της. Η πλοκή λαμβάνει χώρα σε ένα σαλέ στις Γαλλικές Άλπεις, όπου μένει το νιόπαντρο ζευγάρι Ντανιέλ και Ελισάβετ Κορμπάν. Εκεί, ο Ντανιέλ Κορμπάν ενημερώνει την αστυνομία για την εξαφάνιση της συζύγου του. Σύντομα, ένας ιερέας τον επισκέπτεται ισχυριζόμενος ότι η εξαφανισθείσα πρόκειται να επιστρέψει μετανιωμένη που τον εγκατέλειψε. Όταν όμως καταφθάνει στο σαλέ η κυρία Κορμπάν, ο Ντανιέλ δεν την αναγνωρίζει… Πρωταγωνιστούν οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου, ΄Εφη Μουρίκη, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου και Μαρία Αντουλινάκη. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα γράφει τη μουσική της παράστασης.
Πρεμιέρα 9 Ιουλίου, Πετρούπολη
Επόμενοι σταθμοί: 10 Ιουλίου – Παπάγου, 11 Ιουλίου – Ηλιούπολη, 12 Ιουλίου – Λάρισα, 13,14&15 Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου – Έδεσσα, 17 Ιουλίου – Κοζάνη, 18 Ιουλίου – Καρδίτσα, 21&22 Ιουλίου – Ηράκλειο.

«Βάκχες», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη

svg%3EΤο, για πολλούς σημαντικότερο και σίγουρα το, πλέον, πολύσημο έργο του Ευριπίδη, ξαναφέρνει τη Νικαίτη Κοντούρη σε συνομιλία με το αρχαίο δράμα. Η σκηνοθέτις διαβάζει το κείμενο ως «τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου» παρακολουθώντας την σαρωτική πορεία του θεού Διονύσου κατά την επίσκεψη του στη μητρογονική γη, τη Θήβα. Εκεί «ενδύεται» το αρχέγονο και ζωϊκό του πρόσωπο και, διασπείροντας την ένθεη τρέλα στους θνητούς, ισοπεδώνει τον Βασιλικό Οίκο της πόλης. Στο αιματηρό τρίπτυχο «Ύβρις – Τιμωρία – Κάθαρση» συμμετέχουν ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ως Πενθέας, η Κωνσταντίνα Τάκαλου ως Αγαύη, ο Άκης Σακελλαρίου ως Διόνυσος και μαζί τους οι Ιωάννα Παππά, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Δημήτρης Πετρόπουλος.
Πρεμιέρα 12 Ιουλίου – Χαλκίδα
Επόμενοι σταθμοί: 14 Ιουλίου – Αίγιο, 16 Ιουλίου – Ιωάννινα, 17&18 Ιουλίου – Καβάλα, 19 Ιουλίου – Αλεξανδρούπολη, 20 Ιουλίου – Κιλκίς, 21&22 Ιουλίου – Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου – Ρέθυμνο, 27&28 Ηράκλειο, 29&30 Χανιά

«Ορέστης», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

svg%3EΕίναι η πρώτη φορά που ο Γιάννης Κακλέας καταπιάνεται με το είδος της αρχαίας τραγωδίας και δεν το κάνει μόνος του. Ο σταθερός πρωταγωνιστής του Αρης Σερβετάλης έρχεται να ερμηνεύσει τον μητροκτόνο Ορέστη – γυμνό πια στο τραγικό μεγαλείο του. Μαζί με την αδερφή του Ηλέκτρα, αποδιωγμένοι από από το βασίλειο τους μετατρέπονται σε άγρια ζώα, την ώρα που ο Μενέλαος και η Ελένη επιστρέφουν από την Τροία. Μαζί με τον Άρη Σερβετάλη – που υπογράφει και την κινησιολογία της παράστασης – πρωταγωνιστούν οι Μαίρη ΜηνάΠάνος Βλάχος, Γιώργος Ψυχογιός, Αιμιλιανός Σταματάκης, Νικολέτα Κοτσαηλίδου. Το κείμενο θα ακουστεί σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά ενώ ο Σταύρος Γασπαράτος υπογράφει την πρωτότυπη μουσική. Η παράσταση θα ξεκινήσει την διαδρομή της από το Φεστιβάλ Επιδαύρου για να συνεχίσει την περιοδεία της σε επιλεγμένους σταθμούς.
Πρεμιέρα 16, 17, 18 Ιουλίου – Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Επόμενοι σταθμοί: 20 Ιουλίου – Ρέθυμνο, 21& 22 Ιουλίου – Χανιά , 23&24 Ιουλίου – Ηράκλειο, 26&27 Ιουλίου – Παπάγου, 28&29 Ιουλίου – Πειραιάς

«Φιλική Εταιρεία – η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη

svg%3E

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζει ένα χρονικό για τις ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας. Το νέο έργο, προϊόν έρευνας της Ιόλη Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, παρακολουθεί πρόσωπα και γεγονότα που έδωσαν πνοή στο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας και κορυφώθηκαν στο σκληρό και μοναχικό βίωμα της προδοσίας. Την παράσταση σκηνοθετεί η Ιόλη Ανδρεάδη με πρωταγωνιστές τους Νεφέλη Κουρή, Αγησίλαος Μικελάτος, Κώστα Νικούλι, Δέσποινα Σαραφείδου.
Πρεμιέρα 15 Ιουλίου
Επόμενοι σταθμοί: (σε όλα τα Μουσεία ΠΙΟΠ στην Ελλάδα) – Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα

Σε περιοδεία και αυτό το καλοκαίρι – Επαναλήψεις

«Ιστορία χωρίς όνομα», σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκηsvg%3E

Ο θυελλώδης έρωτας της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη συνεχίζει να ταξιδεύει για τρίτη χρονιά – μια παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Στέφανου Δόνδολου. Ο Κώστας Γάκης σκηνοθετεί τους Τάσο Νούσια, Μπέτυ Λιβανού, Μαρία Παπαφωτίου, Νίκος Ορφανός.
Επόμενοι σταθμοί: 18 &19 Ιουνίου – Βύρωνας, 5 Ιουλίου- Ιωάννινα

«Lemon», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Τσαγκαράκηsvg%3E

Ο θρύλος ενός χαρισματικού πιανίστα, που γεννήθηκε εν πλω κι έζησε όλη τη ζωή του μέσα σ’ ένα καράβι -έγκλειστος από επιλογή- συναντά εμάς που αφήνουμε τον υποχρεωτικό εγκλεισμό μας πίσω. Με τον Μελαχρινό Βελέντζα.
Πρεμιέρα: 21 Ιουνίου, Ηλιούπολη
Επόμενοι σταθμοί: 28 Ιουνίου – Παπάγου, 3 Ιουλίου Σαλαμίνα (εν πλω), 5 Ιουλίου – Λαμία, 7 Ιουλίου Αυλίδα, 19 Ιουλίου – Σπέτσες (εν πλω), 14 Ιουλίου – Χαλάνδρι, 17 Ιουλίου – Μεσολόγγι

«Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπουsvg%3E

Για τρίτη χρονιά αλλά με νέα εκδοχή ανάγνωσης ο Σάββας Στρούμπος προσεγγίζει την σοφόκλεια τραγωδία – εστιάζοντας τελετουργικά στην αξία των κοινωνικών συμβάσεων και των ανθρώπινων σχέσεων. Στην πρωταγωνιστική ομάδα της «Σημείο Μηδέν» οι Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Άννα Μαρκά – Μπονισέλ, Μπάμπης Αλεφάντης, Ντίνος Παπαγεωργίου.
Πρεμιέρα: 24&25 Ιουνίου – Χανιά
Επόμενοι σταθμοί: 4 Αυγούστου – Καβάλα, 12 Αυγούστου – Ολυμπία, 22 Αυγούστου – Πρέβεζα, 25 Αυγούστου – Καλαμάτα 27 Αυγούστου – Ελευσίνα

«Η Πόρνη από πάνω», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Πατρώνηsvg%3E

Για δέκατη χρονιά, η Κατερίνα Διδασκάλου αναμετράται με το μονόλογο του Αντώνη Τσιπιανίτη αφηγούμενη την ιστορίας μιας καθημερινή γυναίκας που αποκτά ως νέα γειτόνισσα μια επαγγελματία πόρνη.
Πρεμιέρα: 3 Ιουλίου, Μαρούσι
Επόμενοι σταθμοί: 4 Ιουλίου – Βριλήσσια, 9 Ιουλίου Χανιά, 10 Ιουλίου – Αγ. Νικόλαος, 11 Ιουλίου – Ιεράπετρα, 12 Ιουλίου – Ρέθυμνο 13 Ιουλίου – Αγ. Βαρβάρα 14 Ιουλίου – Ηράκλειο

«Μήδεια», σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκηsvg%3E

Η θεότρελη σάτιρα του Μποστ πάνω στην τραγωδία του Ευριπίδη – αρκούντως πειραγμένη – φέρνει τον Μάκη Παπαδημητρίου στο ρόλο της μυθικής παιδοκτόνου σε μια σπαρταριστή ερμηνεία. Μαζί του οι Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιάννης Δρακόπουλος, Άννα Φιλιπάκη, Γεράσιμος Σκαφίδας, Άννα Κλάδη.
Πρεμιέρα: 7 Ιουλίου – Ηλιούπολη
Επόμενοι σταθμοί: 8&9 Ιουλίου – Χαλάνδρι, 10 Ιουλίου – Πόρτο Ράφτη, 11 Ιουλίου – Πετρούπολη, 12 Ιουλίου – Αίγιο, 19 Ιουλίου – Βόλος, 20 Ιουλίου – Γιαννιτσά, 22 Ιουλίου – Καβάλα

«Το δάνειο», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνάsvg%3E

Η γνωστή, εργασιακών ηθών, κωμωδία του Τζόρντι Γκαλθεράν ξανασμίγει τον Σωτήρη Χατζάκη και τον Δημήτρη Μυλωνά σε μια σύγκρουση με όρους οικονομικής κρίσης.
Πρεμιέρα: 15 Ιουλίου – Γκράβα
Επόμενοι σταθμοί: Δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί

«Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδηsvg%3E

Με αναθεωρημένη σκηνοθεσία και διανομή, η τραγωδία του Σοφοκλή συνεχίζει την πορεία της σε επιλεγμένους σταθμούς. Στον επώνυμο ρόλο της Αντιγόνης που εξεγείρεται απέναντι στην απόφαση του Κρέοντα ν’ αφήσει άταφο τον αδελφό της Πολυνείκη, θα δούμε την Χριστίνα Χειλά Φαμέλη και τον Θανάση Παπαγεωργίου ως Κρέοντα. Μαζί τους οι Μάνος Καρατζογιάννης (ο οποίος και συν-σκηνοθετεί), Δημήτρης Σαμόλης, Ντόρα Μακρυγιάννη και Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης.
Πρεμιέρα 16 Ιουλίου, Βύρωνας
Επόμενοι σταθμοί: 19 Ιουλίου – Παπάγου, 21&22 Ιουλίου – Ηλιούπολη, 24 Ιουλίου – Νέα Μάκρη, 25 Ιουλίου – Ξυλόκαστρο, 26 Ιουλίου – Πρέβεζα

Πηγή: www.monopoli.gr