Πρεμιέρα για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα Art Athina Virtual, που φιλοξενεί 55 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Τις διαδικτυακές της πύλες ανοίγει η Art Athina μέσω της πλατφόρμας Αrt Athina Virtual στις 15 Οκτωβρίου 2020. Υπόσχεται μια διαφορετική εμπειρία στο φιλότεχνο κοινό. Η Αrt Athina Virtual έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την έλευση της επιδημίας του κορονοϊού επέβαλαν τη ματαίωση της Art Athina 2020 στο Ζάππειον Μέγαρο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος ετήσιος εικαστικός θεσμός στην Ελλάδα μεταφέρεται σε ψηφιακό περιβάλλον, δεν θα περιορίσει την επαφή του κοινού με την εικαστική δημιουργία αποκλειστικά διαδικτυακά.

 

svg%3E

 

Παράλληλες δράσεις στην Art Athina Virtual

Από την Αrt Athina Virtual δεν θα λείψουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν την Art Athina και έχουν αποκτήσει σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί. Μερικά παραδείγματα είναι τα Τalks, οι Performances, το αφιέρωμα στο Video και η παρουσίαση ανεξάρτητων χώρων τέχνης υπό τον τίτλο Projects.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης και η ομάδα της Art Athina με καλλιτεχνική διευθύντρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. H υλοποίηση της πλατφόρμας πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

svg%3EΚαλλιτεχνικό Πρόγραμμα Αrt Athina VirtualViewing Rooms

Οι αίθουσες τέχνης θα παρουσιάζουν το ψηφιακό τους περίπτερο μέσα από μια εύχρηστη πλατφόρμα. Η πλατφόρμα θα τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν τα έργα των καλλιτεχνών τους με το κοινό, εντός και εκτός συνόρων. Επίσης, η πλατφόρμα θα υποστηρίζει και την αναπαραγωγή video, ηχητικών εγκαταστάσεων και έργων ψηφιακής τέχνης.

Projects

Ανεξάρτητοι χώροι τέχνης από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα κληθούν να παρουσιάσουν διαδικτυακά projects. Συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Aetopoulos, Andreas Melas, Arch, Intermission, Radio Athènes, Serapis, Vernon Gardens.

svg%3E

 

Talks

Οι ομιλίες της Αrt Athina Virtual θα έχουν την δική τους πλατφόρμα, συνδεδεμένη με την κεντρική ιστοσελίδα. Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα αναπαραγωγής σε όλους τους διαύλους επικοινωνίας της έκθεσης. Το πρόγραμμα θα βασιστεί σε θεματικούς άξονες με επίκεντρο τους καλλιτέχνες, τους συλλέκτες, τις γκαλερί και τους θεσμικούς φορείς. Στις συζητήσεις αυτές θα τεθούν μεταξύ άλλων προβληματισμοί γύρω από τη σύγχρονη τέχνη μέσα από στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας. Το πρόγραμμα επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Φωκίδη.

Στο πλαίσιο της ενότητας Talks θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε για τρίτη χρονιά φέτος από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εικαστικούς και θεωρητικούς. Έχει στόχο να τους πληροφορήσει, να τους εμπνεύσει και να τους προετοιμάσει για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης. Έχει σχεδιαστεί από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Art Athina, Σταματία Δημητρακοπούλου.

svg%3E

 

Performance

«Ενδείξεις εγγύτητας» είναι ο τίτλος του προγράμματος Performance της Αrt Athina Virtual υπό την επιμέλεια της Mαρίνας Φωκίδη. Tο πρόγραμμα φιλοδοξεί να παρουσιάσει νέες παραγωγές, καθώς και ιστορικές performances. Συνολικά 24 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν με έργα τους που καλύπτουν ένα χρονικό εύρος 21 ετών. Μεταξύ τους βρίσκονται οι Λήδα Παπακωνσταντίνου, Θάλεια Χιώτη, Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Τρανός, Νίκος Ναυρίδης, Μαίρη Ζυγούρη, Άγγελος Σκούρτης, Γιώργος Σαπουντζής, Γεωργία Σαγρή, Liliane Lijn, Γιάννης Βαρελάς, Βασίλης Καρούκ.

Video

Στην ψηφιακή πραγματικότητα το πρόγραμμα Video επιστρέφει στον ψηφιακό κόσμο από όπου προέρχεται. Θα περιλαμβάνει επιλεγμένα βίντεο καλλιτεχνών σε συνεργασία με φορείς και συλλογές. Παραδείγματα είναι οι Daata Editions, το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου, η POLYECO contemporary Art Initiative, αλλά και ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και χώροι, όπως oι Enterprise projects, υπό την επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Αthina, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο Ουλάι, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης, η Λουκία Αλαβάνου, η Λητώ Κάττου και ο Γιώργος Δρίβας.

svg%3EΟπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual

Η φετινή οπτική ταυτότητα της Αrt Athina Virtual έχει σαφείς αναφορές στην πανδημία και τις συνέπειές της στην καθημερινότητά μας. Κάθε χαρακτήρας της νέας γραμματοσειράς αποτελείται από στοιχεία, τα οποία δεν εφάπτονται. Yπονοείται η κοινωνική αποστασιοποίηση που επιβάλλεται για την ασφάλεια όλων μας λόγω της πανδημίας. Όπως καλούμαστε να συνεργαστούμε χωρίς να έχουμε άμεση επαφή, έτσι και τα στοιχεία που αποτελούν κάθε γράμμα χωρίς να ακουμπούν το ένα στο άλλο επιχειρούν να σχηματίσουν τη σωστή εικόνα, ώστε να είναι αναγνώσιμο το κείμενο. Ανάμεσα στις λέξεις εμφανίζονται σχέδια με κόκκινο χρώμα που αποτυπώνουν με χιούμορ καταστάσεις που βιώσαμε όλοι καθημερινά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και επιχειρούν να προσθέσουν μια νότα αισιοδοξίας. Τον σχεδιασμό υπογράφουν για ακόμη μία χρονιά οι σταθεροί συνεργάτες της Αrt Athina, οι G Design Studio.