Σε δύο δημοσιογράφους, τη Μαρία Ρέσα και τον Ντμίτρι Μουράτοφ, απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης 2021 από τη Νορβηγική Επιτροπή.

Οι δύο νέοι κάτοχοι του Νόμπελ Ειρήνης τιμήθηκαν «για τις προσπάθειές τους στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη δημοκρατία και τη διατήρηση της ειρήνης», στις πατρίδες τους, τις Φιλιππίνες και τη Ρωσία, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής.

Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσα είναι Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler. Προηγουμένως είχε εργαστεί επί σχεδόν δύο δεκαετίες ως κύρια ερευνητική δημοσιογράφος στη Νοτιοανατολική Ασία για το CNN.

Ο Ντμίτρι Αντρέιβιτς Μουράτοφ είναι Ρώσος δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta, που έχει ανακηρυχθεί από την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων ως «η μόνη πραγματικά κριτική εφημερίδα με εθνική επιρροή στη Ρωσία σήμερα». Ο Μουράτοφ είχε κερδίσει το 2007 το Βραβείο Ελευθερίας Διεθνούς Τύπου για το θάρρος του στην προάσπιση της ελευθεροτυπίας παρά τις επιθέσεις, απειλές και τη φυλάκιση. Η Νορβηγική Επιτροπή επεσήμανε ότι «οι δύο νικητές εκπροσωπούν όλους τους δημοσιογράφους, που αγωνίζονται για αυτό το ιδεώδες σε έναν κόσμο, όπου η δημοκρατία και η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα αντίξοες συνθήκες». Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ.

Το Νόμπελ Ειρήνης συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατ. κορωνών Σουηδίας (1,1 εκατ. δολάρια). Οι φετινοί νικητές επελέγησαν μεταξύ 329 υποψηφίων. Εκ των φαβορί ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Αλεξέι Ναβάλνι, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε.