Ο Δήμος Πάτμου «πάντρεψε» την τεχνολογία και την οικολογία με την παράδοση σε ένα νέο περίπτερο που έθεσε σε λειτουργία στην κεντρική πλατεία της γραφικής Σκάλας, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Στην κεντρική πλατεία Σκάλας Πάτμου λειτουργεί ένα περίπτερο διαφορετικό από τα άλλα. Πρόκειται για ένα περίπτερο 80 ετών που αναπαλαιώθηκε και σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να αφηγείται την ιστορία του νησιού σχετικά με την Επανάσταση του 1821, ως γενέτειρα και του Εμμανουήλ Ξάνθου του συνιδρυτή της Φιλικής Εταιρίας.

Συγκεκριμένα, οι εξωτερική του πλευρά περιγράφει την ιστορία της παραδοσιακής τοπικής φορεσιάς και τη συμβολή του νησιού στην Επανάσταση, ενώ ο εσωτερικός του χώρος αποτελεί εκθετήριο της παραδοσιακής στολής, προκειμένου να τη δουν οι επισκέπτες από κοντά.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι το περίπτερο είναι ενεργειακά αυτόνομο χάρη στο ενεργειακό πάνελ του και δεν είναι απορίας άξιο πως μέσα στον Αύγουστο κατάφερε να προσελκύσει πλήθος τουριστών, σε ανοιχτό χώρο και με ασφάλεια, χωρίς συνωστισμό.