Το πρώτο Ευρωπαϊκό ρομπότ απολύμανσης έφτασε στην Ελλάδα την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2021 και παραδόθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ αναμένεται να παραδοθεί άμεσα ακόμα ένα στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παπαγεωργίου.
Πρόκειται για μία κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, η οποία αγόρασε 200 ρομπότ απολύμανσης για Ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Με μία φόρτιση ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει πάνω από 18 θαλάμους. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, καθώς δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.
Δύο ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται ανάμεσα στα 31 πρώτα που λαμβάνουν ρομπότ απολύμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, και Ελλάδα.