Από το τάνγκο μεχρι τη ροκ, από την cumbia, μέχρι την pop και την ρέγκε… (και) η  μουσική βιομηχανία υποκλίθηκε στην προσωπικότητα του Ντιέγκο Μαραντόνα. 10 +1 τραγούδια το αποδεικνύουν.

Η προσωπικότητα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα είχε πολλαπλό αντίκτυπο στον κόσμο: Για τους ποδοσφαιρόφιλους ήταν ο «θεός», για τους απανταχού φτωχούς, ένα κίνητρο για μια καλύτερη μοίρα, για τη μουσική ένας ήρωας και ολόκληρες γενιές  τον είδαν να σφραγίζει  με τις επιδόσεις του, τα πάθη του και το πάθος του για ζωή μια ολόκληρη εποχή.

Ακούστε 10+1 τραγούδια που είχαν έμπνευση τον Ντιεγκίτο

Manu Chao – La vida tombola

Ίσως μία από τις πιο ξεκάθαρες περιγραφές για την προσωπικότητα του παγκόσμιου σταρ είναι αυτός ο στίχος του τραγουδιού “Αν ήμουν Μαραντόνα, θα ζούσα σαν αυτόν.”

Los Ratones Paranoicos, “Para siempre Diego”  

Σ’ αυτό το τραγούδι- ύμνο στη φανέλα με το νούμερο 10 το ρεφρέν καταλήγει: “Για τον κόσμο ήσουν ο καλύτερος, Diego Armando Marado”

Los Piojos – Maradó

Στο άλμπουμ που τους έκανε διάσημους οι  Los Piojos πρόσθεσαν  ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια τους – μια ska ωδή στον Marado.

Las Pastillas del Abuelo  – Qué es Dios? 

Μια γενιά που είδε το Μαραντόνα να έχει γίνει ποδοσφαιρική θεότητα, αφιέρωσε μια νέα ωδή σε αυτόν με την βοήθεια των  Las Pastillas del Abuelo που αναρωτιούνται “Τί είναι ο Θεός;” και η απάντηση έρχεται αυτονόητη.

Mano Negra – Santa Maradona

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι το τραγούδι είναι στα γαλλικά: “Santa Maradona, προσευχήσου για μένα”, τραγουδούσε τότε ο Manu Chao.


Andrés Calamaro, Maradona

 Στο διπλό του άλμπουμ Honestidad Brutal το 1999,  ο Calamaroυ αφιέρωσε ένα τραγούδι με το επώνυμό του “θεού” και στίχους όπως: “Είναι πολεμιστής / Είναι άγγελος και τα τραυματισμένα φτερά του φαίνονται…”

Los Cafres – Capitan Pelusa

Ακόμα και η reggae, ένας χώρος λιγότερο αδελφοποιημένος με τον κόσμο του ποδοσφαίρου εμπνεύστηκε από τον Μαραντόνα. Το 1997, οι Los Cafres έγραψαν ένα ευτυχισμένο, παιδικό και κάπως μελαγχολικό τραγούδι. “Ο κόσμος σου δεν σε αμφισβητεί, δεν σε δυσαρεστεί / Σε περιμένει, με μια καυτή κραυγή.”


Trueno, “Sangría”

Ένας από τους νεότερους και πιο δημοφιλείς ράπερ στην Αργεντινή ηχογράφησε φέτος αυτό το τραγούδι μαζί με τον Wos. “Αν ο Ντιέγκο μπει στο κέντρο, ο Μπατιστούτα σκοράρει το γκολ / Είτε σας αρέσει είτε όχι, είμαστε το νέο ροκ εν ρολ” Για μια νέα γενιά θαμπωμένη από τα ποδοσφαιρικά επιτεύγματα του Lionel Messi, η αναγνώριση του πρώην παίκτη της Νάπολης κάνει ιδιαίτερη αίσθηση.


Charly García, “Maradona Blues

Σε ρυθμό που προσδιορίζει και ο τίτλος του τραγουδιού, ο Charly Garcia αναρωτιέται … “Ποιο είναι το παρελθόν στη ζωή μας; Γιατί αυτό το βάρος παραμένει εδώ;  Είναι απλώς ένα μπλουζ Maradona “…


La Guardia Hereje- Para verte gambetear

“Να σε βλέπω να ντριπλάρεις” τραγουδάει το κουαρτέτο από τη La Plata με επικεφαλής τον Jorge Pandelucos. Ένα τραγούδι που μετά τα νέα για την απώλεια του Ντιέγκο,  δημιουργεί έναν κόμπο στο λαιμό.


Rodrigo- La mano de Dios

Ένα τραγούδι που περιγράφει τη ζωή του Diego από τη γέννησή του μέχρι που έγινε ο  “θεός” της μπάλας.