Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με στόχο την προαγωγή ενός πιο δραστήριου και οικολογικού τρόπου ζωής, συμμετέχει ενεργά, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με δράσεις που υλοποιούνται από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας για το έτος 2021 είναι «Είμαστε υγιείς και ασφαλείς με τη βιώσιμη κινητικότητα». Η επιλογή του φετινού θέματος αποτίνει φόρο τιμής στις δυσκολίες που βίωσε η Ευρώπη – και ο κόσμος – καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Αντικατοπτρίζει, επίσης, τις δυνατότητες για αλλαγή που προκύπτουν από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

Το σύνθημα, λοιπόν, φέτος είναι «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς». Οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών πόλεων παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς και να δείξουν ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την υγεία των άλλων κατά την επιλογή του τρόπου μετακίνησής τους.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι ένας θεσμός που καθιερώθηκε το 2002 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προάγει τη βιώσιμη κινητικότητα και αστική ανάπτυξη. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου με στόχο να ενθαρρύνει τους κατοίκους των πόλεων να επιλέγουν βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως το περπάτημα και το ποδήλατο.

Οι δράσεις του ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021 πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

Info Point Ποδηλάτου

16 – 22/09 | Καθημερινές: 17:00 – 21:00, Σαββατοκύριακο: 11:00 – 21:00 | Κέντρο Επισκεπτών

Στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ δημιουργείται ένα Σημείο Ενημέρωσης στο οποίο θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις σας για το ποδήλατο: πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο και την ιδανική διαδρομή για σας, τι αξεσουάρ θα χρειαστείτε, τι επιτρέπεται, κλπ. Ελάτε να λύσετε όλες σας τις απορίες.

Περίπατοι γύρω από το ΚΠΙΣΝ

16/09 και 20/09 | 18.00 -19.00 και 19.00 – 20.00 | Σημείο έναρξης περιπάτων: Info Point, Κέντρο Επισκεπτών

Για ενήλικες

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Το περπάτημα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ανακαλύψετε ξανά την πόλη αλλά και να εντάξετε την ήπια άσκηση στην καθημερινότητά σας. Οι φετινές βόλτες γύρω από το ΚΠΙΣΝ έχουν ως στόχο να αναδείξουν πόσα μπορεί κάποιος να ανακαλύψει σε μια βόλτα μίας ώρας με τα πόδια και πόσο εύκολο είναι τελικά να καλύψει μεγάλες αποστάσεις με βιώσιμο προς το περιβάλλον τρόπο. Οι περίπατοι περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και παρουσίαση των ευκαιριών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Γνωριμία με τα E-BIKES

17/09 και 18/09 | 17.30 – 21.10 | Κέντρο Επισκεπτών

Για ενήλικες

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Tα e-bikes αποτελούν το μέλλον αλλά και το παρόν της αγοράς ποδηλάτου. Όταν οι αποστάσεις γίνονται μεγαλύτερες, οι κλίσεις πιο έντονες ή απλώς όταν κάποιος επιθυμεί να ιδρώνει λιγότερο, η επιλογή ενός ποδηλάτου με ηλεκτρική υποβοήθηση είναι το ζητούμενο. Με δεδομένο ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτείνει κίνητρα για την αγορά ενός τέτοιου ποδηλάτου, είναι σημαντικό να γνωρίσει κάποιος τα e-bikes, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν ηλεκτρικά ποδήλατα στον ποδηλατόδρομο του ΚΠΙΣΝ.

Μικροί μηχανικοί ποδηλάτου

19/09 | 10.00 – 13.00 | Μεσογειακός Κήπος

Για παιδιά 6 έως 10 ετών

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Ένα ξεχωριστό εργαστήριο ποδηλάτου για παιδιά ηλικίας 6 – 10 ετών ή πώς η επισκευή ποδηλάτου γίνεται παιχνίδι! Οι μικροί μηχανικοί μαθαίνουν πώς να κάνουν μικροεπισκευές ή να αλλάζουν ένα λάστιχο και κυρίως διασκεδάζουν με ποδήλατα και εργαλεία!

Παιχνίδια με το ποδήλατο

19/09 | 18.00 – 20.00 | Εσπλανάδα

Για παιδιά από 8 ετών και άνω και ενήλικες

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Το ποδήλατο είναι και παιχνίδι, γιατί λοιπόν να μην παίξετε με αυτό; Οι επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από διασκεδαστικά και απλά παιχνίδια με το ποδήλατο, μόνοι ή με τα παιδιά τους. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φέρουν το δικό τους ποδήλατο.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση όλων των δράσεων: Πόλεις για Ποδήλατο-Cities for Cycling

Συζήτηση: Συνύπαρξη οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας

21/09 | 19.00 – 20.30 | Φάρος

Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά… Χίλιοι καλοί χωράνε;

Μια συζήτηση για την καθημερινότητα των αθηναϊκών δρόμων και τις εμπειρίες των οδηγών διαφορετικών οχημάτων, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της πόλης. Θεσμικοί παράγοντες και ποδηλάτες συζητούν για τη συνύπαρξη στους δρόμους της πόλης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα προβλήματα αλλά και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτή, για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την ανάγκη ολιστικής εκπαίδευσης των οδηγών μηχανοκίνητων οχημάτων, αλλά και για το μέλλον του ποδηλάτου στους δρόμους της Αθήνας, όπως διαμορφώνεται από τη σημερινή πραγματικότητα.

Συντονίζει ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ιδρυτικό μέλος και Διευθυντής Ανάπτυξης του οργανισμού «Πόλεις για Ποδήλατο-Cities for Cycling».

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.