Το Ίδρυμα Ωνάση, με αφορμή την επέτειο γέννησης και θανάτου του σπουδαίου ποιητή, καλεί δύο σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, έναν animator και έναν ράπερ  να δώσουν νέα πνοή σε κλασικά ποιήματά του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη.

svg%3E

29 Απριλίου 2021

158 και 88 χρόνια, αντίστοιχα, από τη γέννηση και τον θάνατο του ποιητή, το Ίδρυμα Ωνάση καλεί έναν διεθνώς αναγνωρισμένο animator να ζωντανέψει τέσσερα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και έναν νέο Έλληνα ράπερ να τα απαγγείλει.

Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —» έρχονται να δώσουν νέα πνοή στο έργο του Καβάφη, ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο στο έργο του, ως «παρηγορία» για το παράξενο 2021.

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη

Ο Κωνσταντίνος Π. Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 29 Απριλίου 1863 και έφυγε από τη ζωή στις 29 Απριλίου 1933, δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη ληξιαρχική σύμπτωση: έναν απόλυτα στρογγυλό κύκλο ζωής. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα για τον έρωτα, τον θάνατο, τη βία, τη μέθη της εξουσίας, τον πολιτικό οπορτουνισμό και τη διάψευση των μεγάλων ιδανικών, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η ιδιομορφία της ποίησής του, οι ιδιορρυθμίες του χαρακτήρα του και η μοναχική ζωή του, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς τηλέφωνο, συνιστούσαν μια εξαιρετική περίπτωση που παρέκκλινε από τα συνήθη πρότυπα της εποχής. Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, η ποίησή του άρχισε να εξαπλώνεται τόσο στις παροικίες της Αιγύπτου όσο και στον κυρίως ελλαδικό χώρο και να αποκτά πιστούς θαυμαστές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.

Ο Καβάφης φρόντιζε να συγκεντρώνει και να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό λογοτεχνικό και προσωπικό αρχείο. Το αρχείο Καβάφη περιλαμβάνει χειρόγραφα καβαφικών ποιημάτων, έντυπες αυτοσχέδιες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του ποιητή. Το Αρχείο Καβάφη περιήλθε στη διαχείριση του Ιδρύματος Ωνάση στα τέλη του 2012, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Ελλάδα και αποφεύγοντας ενδεχόμενο κατακερματισμό του. Σκοπός του, είναι η ανοιχτότητα και η ελεύθερη πρόσβαση του αρχείου σε κοινό και ερευνητές, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη, ύστερα από την ψηφιοποίηση και την εκ νέου τεκμηρίωσή του.