Το EFF είναι ένα ευρωπαϊκό έργο που έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά ηλικίας 11-18 ετών να ανακαλύψουν τη μαγεία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

 Η πλατφόρμα European Film Factory είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που έχει ως στόχο να βοηθήσει εκπαιδευτικούς, καθώς και μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών από όλη την Ευρώπη να ανακαλύψουν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο, χρηματοδοτούμενο από το υποπρόγραμμα MEDIA της «Δημιουργικής Ευρώπης», που συντονίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τον οργανισμό ARTE Education και το European Schoolnet.

 

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα;

Η πλατφόρμα έχει έναν κατάλογο 10 ευρωπαϊκών ταινιών, διαθέσιμο με εγγραφή και ειδικά σχεδιασμένο για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, από όλα τα κράτη μέλη του προγράμματος Creative Europe. Κάθε ταινία συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό αρχείο, με υλικό που μπορούν να μελετήσουν οι μαθητές.

 

svg%3E

Οι μαθητές μπορούν να εργαστούν ψηφιακά πάνω στις ταινίες και εντελώς δωρεάν, με τη χρήση καινοτόμων εργαλείων της πλατφόρμας, για την κατανόηση των ταινιών (εργαλείο δημιουργίας αποσπασμάτων βίντεο, εργαλείο σημειώσεων πολυμέσων και κοινοποίησης των βίντεο στην ψηφιακή τάξη, εργαλείο δημιουργίας νοητικών χαρτών).

Η πλατφόρμα, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και οι υπότιτλοι στις ταινίες διατίθενται σε 8 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Ρουμανικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Πολωνικά.

 

Το European Film Factory ξεκίνησε να λειτουργεί στις 26 Αυγούστου και πρόκειται να συνεχίσει έως και τον Σεπτέμβριο 2021, τουλάχιστον. Οι ιδιοκτήτες κατέχουν τα δικαιώματα των ταινιών για 3 χρόνια, ενώ σκοπεύουν να προσθέσουν νέες ταινίες τους επόμενους μήνες (10 μικρού μήκους και 2 μεγάλου μήκους).

svg%3EΟι ταινίες

Οι 10 ταινίες αποτελούν έργα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κληρονομιάς και επιλέχθηκαν από μια αξιόλογη κριτική επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογραφικού και εκπαιδευτικού κλάδου στην Ευρώπη. Να σημειωθεί πως μία από τις ταινίες που περιλαμβάνει η πλατφόρμα είναι και η σπουδαία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη.

Πρόκειται για τις εξής ταινίες:

  1. Ο Δρόμος του Φεντερίκο Φελίνι, με τον Άντονι Κουίν και την Τζουλιέττα Μαζίνα (Ιταλία, 1954)

svg%3E

2. Στέλλα, γυναίκα ελεύθερη του Μιχάλη Κακογιάννη, με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα (Ελλάδα, 1955)

svg%3E

3. Τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφώ, με τον Ζαν-Πιερ Λεό (Γαλλία, 1959)

4. Μια Ερωτική Ιστορία του Ρόι Άντερσον, με τους: Αν-Σοφί Κίλιν, Ραλφ Σόλμαν και Bjorn Andresen (Σουηδία, 1970)

5. Europa Europa της Αγκνιέσκα Χόλαντ, με τους: Πιότρ Κοζλόφσκι, Μαρκο Χοφσνάιντερ και Ρενέ Χοφσνάιντερ (Πολωνία, Γαλλία, Γερμανία, 1990)

6. Billy Elliot του Στίβεν Ντάλντρι, με τους: Τζέιμι Μπελ, Τζούλι Γουόλτερς και Γκάρι Λιούις (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, 2000)

7. Good Bye, Lenin! του Βόλφγκανγκ Μπέκερ, με τους: Ντάνιελ Μπρουλ και Κατρίν Σας (Γερμανία, 2003)

svg%3E

8. 12:08 ανατολικά του Βουκουρεστίου του Κορνέλιου Πορουμπόγιου, με τους: Μίρτσεα Αντρεέσκου και Τέοντορ Κόρμπαν (Ρουμανία, 2006)

9. Το Μυστικό του Κελς, κινούμενα σχέδια του Τομ Μουρ και της Νόρα Τούμεϊ (Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο, 2008)

10. En Tierra Extraña, ντοκιμαντέρ του Ιθίαρ Μπογιαΐν (Ισπανία, 2014)

Πρόσβαση στις ταινίες

Η πλατφόρμα European Film Factory είναι προσβάσιμη από όλα τα ηλεκτρονικά μέσα (υπολογιστές, tablet, smartphone). Για να δεις μια ταινία θα πρέπει να είσαι μαθητής ή εκπαιδευτικός και να δημιουργήσεις έναν λογαριασμό με εγγραφή. Μπορείς να δεις τις ταινίες μέσω streaming ή κάνοντας λήψη. Οι ταινίες έπειτα θα είναι διαθέσιμες για 30 μέρες και μπορείς να τις αξιοποιήσεις όπως νομίζεις. Κάποιες ταινίες ενδέχεται να μη λειτουργούν στην Ελλάδα, καθώς έχετε πρόσβαση μόνο στις ταινίες για τις οποίες τα δικαιώματα μετάδοσης είναι διαθέσιμα στη χώρα σας. Αν είστε μαθητής, έχετε πρόσβαση μόνο στις ταινίες που είναι διαθέσιμες στη χώρα σας και κρίνονται κατάλληλες για άτομα της ηλικίας σας ή μικρότερης ηλικίας.

Στόχοι πλατφόρμας:

  • Να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή κοινότητα εκπαιδευτικών και μαθητών γύρω από την κινηματογραφική κληρονομιά
  • Να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τη σημασία της κινηματογραφικής παιδείας
  • Να βοηθήσει τους μαθητές να ανακαλύψουν την ποικιλία και τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου
  • Να προτείνει μια καινοτομική, διαδραστική και διατομεακή παιδαγωγική μέθοδο προσαρμοσμένη στις ανάγκες, τις προσδοκίες και τις πρακτικές του νεαρού κοινού
  • Να ανανεώσει το κοινό στις κινηματογραφικές αίθουσες

Δείτε το τρέιλερ για τη πλατφόρμα του European Film Factory:

Πηγή: www.monopoli.gr