Επιτέλους δειλά, δειλά ο πολιτισμός άρχισε να ξανά βρίσκει το βηματισμό του. Δίπλα στη λίστα των φεστιβαλικών παραστάσεων και των παραστάσεων του Ηρωδείου προστίθενται οι θεατρικές παραγωγές που θα περιοδεύσουν κι εκείνες που θα παιχτούν σε open air σκηνές της Αθήνας.

Σχετικά με το αρχαίο δράμα, οι περισσότερες παραστάσεις αρχαίου δράματος για τις οποίες σας γράφαμε θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο αλλά και, σε ανοιχτά θέατρα, δεν έχουμε λοιπόν παρά να αναμένουμε τα ολοκληρωμένα φεστιβαλικά προγράμματα των δήμων. Σ’ αυτή την πρώτη καταγραφή των καλοκαιρινών παραστάσεων που σας παρουσιάζουμε, όπως θα δείτε δεν λείπουν οι νέες παραγωγές, επετειακές παραστάσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι παραστάσεις που χειροκροτήσαμε καθώς και φετστιβάλ.

Θέατρο και Επανάσταση

«Η παράσταση 1821 - Η Επιθεώρηση»
«Η παράσταση 1821 – Η Επιθεώρηση»

Με αφορμή τη συμβολική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς καλούν στη σκηνή μια πλειάδα ωραίων ηθοποιών: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Eλένη Κοκκίδου, Νίκο Καραθάνο, Γιώργο Γάλλο, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννη Νιάρρο, Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Μάρθα Φριντζήλα, Χρήστο Λούλη κ.ά. για να υψώσουν τον δικό τους επιθεωρησιακό λάβαρο με την ολοκαίνουργια παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Η παράσταση 1821 – Η Επιθεώρηση». Διατηρώντας την δομή και την καυστικότητα της επιθεώρηση, η παράσταση κάνει μια αναδρομή στα 200 χρόνια από την ίδρυση του κράτους (πρεμιέρα 4/6, Βεάκειο).

Ο Λάκης Λαζόπουλος αναρωτιέται πώς θα ήταν ο Καραϊσκάκης σήμερα, ποιος είναι ο μύθος και ποια η πραγματικότητα και δίνει τη δική του ετυμηγορία μέσα από την κωμωδία «Περιμένοντας τον Καραϊσκάκη», στην οποία υπογράφει τα κείμενα και πρωταγωνιστεί μαζί με την Ελένη Ουζουνίδου και τον Σπύρο Γραμμένο, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική σύνθεση και επιμέλεια. Σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, κατά την περίοδο της καραντίνας παρουσίασε διαδικτυακά μια βιντεοσκοπημένη διαδρομή στην πόλη του Πειραιά, με αφετηρία το «Λουκή Λάρα» του Δημητρίου Βικέλα, το ιστορικό μυθιστόρημα βασισμένο στις μαρτυρίες ενός υπαρκτού προσώπου που έζησε κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Ήρθε η στιγμή η όλη η ιδέα να πάρει σάρκα και οστά στη θεατρική σκηνή με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Μανώλη Μαυροματάκη σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη.
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, θα μας οδηγήσει σε μια ακόμα συνάντηση με την ιστορία της ελληνικής επανάστασης, αν ψηλαφώντας τη ζωή της ηρωίδας Μαντώ Μαυρογένους. Η Θεοδώρα Καπράλου έγραψε το κείμενο της παράστασης «MANTΩ: la bella Greca» που θα  περιοδεύσει. Τρεις ηθοποιοί η Ευγενία Σαμαρά, Γιώργος Τσαμπουράκης και η Αντιγόνη Φρυδά φέρνουν στη σκηνή ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα, τα οποία μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της επανάστασης αλλά και από την σχέση τους με τη Μαντώ.

«Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση»
«Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση»

Ιστορικά γεγονότα συνδυάζονται με τη μυθοπλασία στην παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη, βασισμένο σε έρευνα των δύο συγγραφέων-ερευνητών. Ο τίτλος τα λεει όλα, το δωδέκατο θεατρικό έργο τους «ξετυλίγει επί σκηνής το μελαγχολικό νήμα που διέπει τις ζωές των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, από το τρελό και παθιασμένο όραμα της εθνικής ανεξαρτησίας ως το σκληρό και μοναχικό βίωμα της προσωπικής προδοσίας». Οι ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Αγησίλαος Μικελάτος, Κώστας Νικούλι, Δέσποινα Σαραφείδου πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που θα κάνει πρεμιέρα 15/7 και να περιοδεύσει το καλοκαίρι του 2021 στους ανοιχτούς χώρους των εννέα Μουσείων του ΠΙΟΠ, αλλά και στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος στην Αθήνα, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Επίσης έχει προσκληθεί και θα παρουσιαστεί και στη Νέα Υόρκη, στο θέατρο THE TANK στο Μανχάταν, τον Απρίλιο του 2022, για τρεις βραδιές με αγγλικούς υπέρτιτλους.

Η «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου μας μεταφέρει στην μετεπαναστατική Ελλάδα, του 1833, την ημέρα έλευσης του Όθωνα, στο Ναύπλιο. Θα παιχτεί στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά, η οποία παράλληλα παίζει μαζί με τους Μιχάλη Μαρκάτη, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ. Στο ρόλο του αγωνιστή της Επανάστασης, ο Χάρης Γρηγορόπουλος.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας μετά από παραγγελία της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον εορτασμό των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και με την συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, θα παρουσιάσει την παράσταση «Υλικό Καποδίστριας»  μια θεατρική σύνθεση του Γιάννη Μαργαρίτη ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία. Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης.

Πρωταγωνιστικά πρόσωπα σε νέες παραγωγές

«Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες»
«Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες»

Τον άκαμπτο βασιλιά Κρέοντα θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, που ορθώνει την εξουσιαστική του δύναμη απέναντι στην Αντιγόνη, ένα από τα τέσσερα παιδιά που γεννήθηκαν από την αιμομικτική σχέση του βασιλιά της Θήβας Οιδίποδα με τη μητέρα του Ιοκάστη. Στην τραγωδία του Σοφοκλή η «Αντιγόνη» παραβαίνει τις εντολές του βασιλιά της (και, αν δεν είχε συμβεί αυτό, μελλοντικού πεθερού της), πραγματοποιεί συμβολική ταφή του αδερφού της και γι’ αυτήν της την πράξη, καταδικάζεται σε θάνατο. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί και εμπιστεύεται τον ομώνυμο ρόλο την Χριστίνα –Χειλά Φαμέλλη.

Ο Αιμίλιος Χειλάκης ενσαρκώνει τον αλλόθρησκο, ξένο «Οθέλλο». Αυτές είναι κάποιες από τις ταμπέλες που αντιμετωπίζει ο διάσημος σαιξπηρικός ήρωας. Συμπρωταγωνιστής του στην τραγωδία που μιλά για τον ρατσισμό, τη ζήλια, τον έρωτα, την ανταγωνιστικότητα και τη φιλοδοξία είναι ο Γιάννης Μπέζος.

Ο Πέρης Μιχαηλίδης, η Σαββίνα Γιαννάτου, η Ραφίκα Σαουίς, ο Σπύρος Περδίου και η Νίκη Σερέτη συναντιούνται στην «Φαίδρα», μια παράσταση που αποτελείται από μια σπονδυλωτή επιλογή κειμένων από τα έργα: «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, «Φαίδρα» του Σενέκα και «Φαίδρα» του Ρακίνα. Η μουσική σύνθεση είναι του Δημήτρη Μαραμή.

«Πάμε γι’ άλλα…» θα μας πει ο Tάκης Ζαχαράτος στο θερινό Θέατρο Άλσος, σε μια ανεβαστική μουσικοθεατρική παράσταση. Οι στίχοι του τραγουδιού της έναρξης έχουν την υπογραφή του Γιάννη Ξανθούλη και η μουσική του Κωστή Μαραβέγια (πρεμιέρα 4/6).

 

Το ψυχολογικό θρίλερ του Πάτρικ Χάμιλτον «Θηλιά» ανεβαίνει σε μια καλοκαιρινή εκδοχή γεμάτη σασπένς και μυστήριο στο Θερινό Θέατρο Αθηνά σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν με πρωταγωνιστές τους Γωγώ Μπρέμπου, Αργύρη Αγγέλου, Θύμιο Κούκιο, Γιάννη Σίντο, Ελένη Κρίτα και Παντελή Καναράκη. Το έργο αυτό είναι πρώτη σαρωτική θεατρική επιτυχία του Πάτρικ Χάμιλτον, μεταφέρθηκε δε και στον κινηματογράφο το 1948 από τον δεξιοτέχνη του είδους Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς και η Αμαλία Νίνου είναι οι πρωταγωνιστές στο καινούργιο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη με τίτλο «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», που διαπραγματεύεται με χιούμορ το πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και για το πώς την δημιουργούν. Μαθαίνουμε πως η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, θα έχει τον χαρακτήρα μιας μεγάλης γιορτής, σε πρωτότυπη σύνθεση του Θεόδωρου Λεμπέση.

Οι Πέμυ Ζούνη, Αναστάσης Ροϊλός, Εριέττα Μανούρη και ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου πρωταγωνιστούν στο «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» του Λέοναρντ Γκέρς. Πρόκειται για μια τρυφερή, ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται σε μια εποχή που οι αντιλήψεις αλλάζουν και ο κόσμος νιώθει απελευθερωμένος από τα πρέπει – στην εποχή της χαράς και της ελευθερίας. Σκηνοθετεί η Ρέινα Εσκενάζυ και η μουσική σύνθεση είναι του Σταμάτη Κραουνάκη.

Το «Νυφικό κρεβάτι» του Γιαν Ντε Χάρτογκ διασκεύασε ο Αλέξανδρος Ρήγας και ο Δημήτρης Αποστόλου, σε σκηνοθεσία του πρώτου. Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Ορέστης Τζιόβας πρωταγωνιστούν στην τρυφερή κωμωδία που παρουσιάζει έναν άντρα και μια γυναίκα από την γνωριμία τους και την πρώτη νύχτα του γάμου τους μέχρι και το τέλος της ζωής τους.

 

«ΠΛΟΥΣ – πλεύση- εν πλω- απόπλους…» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζει στην αυλή του Χυτηρίου η Εταιρία Θεάτρου Μπιπ για 4 παραστάσεις ( 29, 30 και 31 Μαΐου & Τρίτη 1 Ιουνίου) σε κείμενο και σηνοθεσία της Χριστίνας Χριστοφή. Οι Πέτρος Αποστολόπουλος, Σπύρος Ασημένιος, Ηλίας Γκογιάννος, Χριστίνα Καζάζη, Ευαγγελία Καπόγιαννη, Βαγγέλης Κουντουριώτης, Μαρία Μπρανίδου, Νίκος Μπρανίδης και Δημοσθένης Φίλιππας με χιούμορ ονειρεύονται καινούριες διαδρομές και τρόπους αλλότριους για να ξανασυστηθούν σ’ αυτήν την αναποδογυρισμένη πραγματικότητα που ζήσαμε στην καραντίνα.

Η ομάδα C for Circus ετοιμάζει τον «Γλάρο» του Άντον Τσέχωφ σε μετάφραση της Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία του Νικόλα Παπαδομιχελάκη και δραματουργία της Άρτεμις Γρύμπλα. Τους ήρωες ερμηνεύουν: Αρκάντινα- Βαλέρια Δημητριάδου, Τρέπλιεφ- Βαγγέλης Αμπατζής, Σόριν- Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Νίνα- Μαρία Μοσχούρη, Σαμράγιεφ- Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Πωλίνα- Ειρήνη Μακρή, Μάσα- Χρύσα Κοτταράκου, Μεντβεντένκο- Άλκης Μπακογιάννης, Ντορν- Παύλος Παυλίδης, Τριγκόριν:-Γιώργος Κισσανδράκης.

Επαναλαμβάνονται και αξίζουν

 «Κήπος»
«Κήπος»

Ο Χάρης Ρώμας σκηνοθέτησε, διασκεύασε και πρωταγωνιστεί στην θεατρική μεταφορά της εμβληματικής κωμωδίας του 1961 «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός» που ανέβηκε στο Alhambra Art Theatre τον περασμένο Οκτώβριο. Με συμπρωταγωνιστές την Τάνια Τρύπη, τον Γιώργο Γαλίτη, την Ευτυχία Φαναριώτη κ.ά. ετοιμάζεται για μια μεγάλη πανελλαδική περιοδεία.
Ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη ξανά μπαίνουν στον «Κήπο» του Μπρους Γκουτς αυτό το καλοκαίρι. Το 2018 παρουσίασαν σε παγκόσμια πρώτη αυτό το υπέροχο έργο, που μιλά για τη μνήμη, την απώλεια και τη συνύπαρξη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά και είναι παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου. Δυο ακόμα παραγωγές του Από Μηχανής ετοιμάζονται για περιοδεία «Το Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν με πρωταγωνιστές τους Σωτήρη Χατζάκη και Δημήτρη Μυλωνά και «Η Κληρονομία» του Μαριβώ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη με τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Γιάννη Σοφολόγη κ.ά
Για δεύτερη χρονιά ετοιμάζεται το επιτελείο της ανατρεπτικής σατιρικής «Μήδειας» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη για μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία. Ο Μάκης Παπαδημητρίου παραμένει στον πρωταγωνιστικό ρόλο και στο θίασο προστίθενται οι ταλαντούχες Μαρία Διακοπαναγιώτου και Άννα Φιλιππάκη.

Από το Βεάκειο ξεκινά την περιοδεία της η παράσταση που σκιαγραφεί το μυθιστορηματικό έρωτα της Πηνελόπης Δέλτα και του Ίωνα Δραγούμη.  Την «Ιστορία χωρίς όνομα» του Στέφανου Δάνδολου σκηνοθέτησε ο Κώστας Γάκης, με πρωταγωνιστές τους Τάσο Νούσια, Μαρία Παπαφωτίου, Μπέτυ Λιβανού, Νίκο Ορφανό κ.ά. (από 28/5).
Δεν έχει οριστικοποιηθεί η περιοδεία της Νένας Μεντή με την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου», αλλά ευχόμαστε να γίνει καθώς είναι ένας από τους ωραιότερους μονολόγους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Με το αυτοσχέδιο «Mute», που έσπασε τα ταμεία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου θα ταξιδέψει ο Γιώργος Χρυσοστόμου, ο Γιώργος Ηλιόπουλος θα μας δώσει μερικές ακόμα συμβουλές για το «Πως να καταστρέψετε τη ζωή σας» από το θερινό Λαμπέτη, ενώ στην ίδια σκηνή η Λίλα Μπακλέση και ο Κωνσταντίνος Μπιμπής θα πρωταγωνιστήσουν στο κοινωνικό έργο  «Οι κάτω από τα αστέρια» του Τηλέμαχου Τσαρδάκα. Οι Σπύρος Πούλης, Σπύρος Σπαντίδας, Σταύρος Νικολαΐδης και Μυριέλλα Κουρεντή θα περιοδεύσουν και φέτος με το «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω» και τρεις κυρίες του θεάτρου θα ξανά συναντηθούν με αγαπημένους ρόλους: η Κατερίνα Διδασκάλου στο «Η πόρνη από πάνω», η Δήμητρα Παπαδήμα στο «Μαρίκα Κοτοπούλη-Το αγρίμι» και η Φαίδρα Δρούκα στο «Υπέροχο μου διαζύγιο».

Φεστιβάλ στην πόλη

 «Τα 12 Κουπέ»
«Τα 12 Κουπέ»

Από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το MIRfestival σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Χριστιάνας Γαλανοπούλου. «Ανάσες ελευθερίας, διεκδικήσεις δημοκρατίας, θρήνος για όσα χάσαμε ανεπιστρεπτί και ελεγείες για την άγρια χαρά της αναχώρησης είναι μερικές από τις θεματικές που συνδέουν υπόγεια τα δέκα έργα του προγράμματος. Οι παραστάσεις θα γίνουν σε ανοιχτούς χώρους με κοινό, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν. Οι χώροι των παραστάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα. Καλλιτέχνες: ZAPRUDER (IT), Roza Moshtaghi (IR/NO), Nina Santes (FR), Griffon (GR), Αντώνης Αντωνόπουλος (GR), Κατερίνα Ανδρέου (GR/FR), Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου (GR), Sara Leghissa (IT), Φωτεινή Σταματελοπούλου (GR), Γιώτα Αργυροπούλου (GR).
Στο 10o Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα καλλιτεχνικά projects και performances σύντομης διάρκειας (10-45 λεπτών) και να τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαήμερο, στον υπαίθριο χώρο της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ. Ανανεωμένο με φρέσκιες καλλιτεχνικές προτάσεις έρχεται το Our Festival 7 που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς «Νύχτες Αλληλεγγύης», με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, από την Τρίτη, 27 Ιουλίου έως και την Κυριακή, 1η Αυγούστου.